restaurangmöbler köpguide

Restaurangmöbler – köpguide

Att köpa restaurangmöbler – en kort guide

Innan du väljer dina restaurangmöbler, finns det några saker som är viktiga att fundera över. Och ett av de första kriterierna är att dina möbler ska tåla en hel del slitage. De ska alltså inte bara vara snygga, utan även rejäla och robusta. Stirra inte dig blind på prislappen – det kan mycket väl bli mycket dyrare i förlängningen. Satsa på kvalitet direkt.

Att välja material

Att välja rätt material är viktigt. Inte bara med hänsyn till den atmosfär du vill bygga upp, utan också med tanke på att möblerna ska vara lätta att göra rent. En stolsits av plast är lätt att rengöra, men passar kanske inte i alla sammanhang. Vill du att dina gäster ska kunna sjunka ner i sköna skinnfåtöljer är konstskinn att föredra framför äkta skinn, just med tanke på rengöring. Trä är vackert och stilrent, men kan i vissa fall vara ganska tunga.

Varför går man på restaurang?

Tänk på att försöka skapa en trivsam inredning, där dina gäster kan känna sig avslappnade och få en känsla av välbehag. I de allra flesta fall går man inte på restaurang bara för att magen är tom. Dina gäster kommer till dig för att bli ompysslade och äta i en trivsam miljö och kanske för att känna sig lite romantiska. Atmosfären är viktig, kanske t.o.m i högre grad än maten ibland.

För vem inreder du?

Det är oerhört lätt att fastna i sina egna preferenser, att man tittar efter restaurangmöbler som passar sin egen stil och smak. Man vill gärna köpa sådant man själv tycker om. Men det gäller att tänka i lite vidare banor och inte stirra sig blind på vad man själv vill ha. Försök istället att tänka dig in vad din framtida gäster kan tycka om. Om din restaurang är belägen i ett visst område eller om du serverar en viss typ av mat kan det vara enklare att gissa. T.ex så kan man tänka sig att matgästerna i en lunchrestaurang i ett industriområde har en annan karaktär än de som besöker en lyxkrog i småbåtshamnen vid kusten.

Hur låter din restaurang?

Varje restaurang har sitt eget ”sound”. Och en av de saker som ofta förbises är akustiken i lokalen. För att dina gäster ska trivas är det av vikt att ljudnivån i restaurangen inte är för hög. Stolar som skrapar mot hårda golv, dörrar som smäller och andra störande ljud gör det svårt för gästerna att koppla av.

Med små enkla medel kan man få ner ljudet till en behaglig nivå. Sätt mjuka möbeltassar på bord och stolar. Tavlor och draperier eller dekorativa mattor längs väggarna hindrar ljudet från att studsa omkring i lokalen.

Vilken atmosfär vill du förmedla?

I planeringen för vilka restaurangmöbler du ska välja ingår inte bara stolarna och borden. Försök att få en enhetlig harmoni där belysning, växter, mattor, möbler och inte minst menyn talar samma språk. Så innan du väljer möbler är det av väsentlig vikt att du tänker igenom helhetskonceptet. Att erbjuda japansk sushi och servera vid nordiska furubord och knäckebrödskorgar är kanske inte helt optimalt. En annan faktor för helhetsintrycket är val av tapeter eller färg, gardiner och tom eventuell konst.

Restaurangmöbler köpguide

Restaurangmöbler – lika viktigt som din mat.

För att skapa rätt stämning och atmosfär på din restaurang bör du välja restaurangmöbler med stor omsorg. Med rätt inredning kompletterar du restaurangens stil och helhetsintryck. Det är mycket som bidrar till gästens totala upplevelse på din restaurang. Hur de upplever mat, porslin, personal, möbler och belysning är bara några faktorer som spelar in. Idag är utbudet av restaurangmöbler enormt. Du hittar allt från barstolar till vackra långbord med matchande stolar i alla möjliga färger och former. Därmed finns alla möjligheter för att du ska kunna skapa personlig och unik atmosfär på din restaurang. Möblerna bör vara av bra kvalitet för hållbar standard och för att se snygga ut länge. Det är viktigt att restaurangmöblerna matchar din restaurangs tema och inriktning. För att göra den bästa investeringen bör du särskilt tänka på material, färg, komfort och kvalitet.

Här är några punkter du bör tänka på inför din investering:

1. Vilka är dina kunder och varför kommer de till din restaurang?
Det är viktigt att veta vilka kunder som kommer till din restaurang och varför så att du kan locka ännu fler kunder. Ligger din restaurang nära ett populärt uteställe så att ungdomar vill ha någonting att äta innan de går hem efter en lång utekväll? Eller har din restaurang den perfekta placeringen för en fika eller lättlunch efter en dags shopping? Kanske väljer många att komma till din restaurang och äta en god middag och njuta av en fantastisk utsikt eller atmosfär? Du behöver ta reda på vilken eller vilka målgrupper du vill satsa på och hur du ska locka dem på bästa sätt.

2. Sätt tema och bestäm vilken atmosfär du vill skapa
För att du ska kunna skapa rätt stämning behöver du planera och tänka till innan du börjar köpa möbler och sätter färg på väggar och tak. När du har bestämt dig för ett tema är det viktigt att du tänker efter vilka färger, former, belysning och porslin som du tycker representerar temat bäst.

3. Sätt en budget
För att du ska kunna köpa all den inredning du vill ha i din restaurang så är det viktigt att du har satt en budget för hur mycket du kan spendera. Utan en budget är risken stor att du spenderar för mycket pengar på t ex tavlor och sedan inte har råd att köpa de bekväma stolarna som du vill ha. Detta kan resultera i att du köper ett par stolar som inte är tillräckligt bekväma eller som snabbt går sönder. Det finns massor av restaurangmöbler i olika prisklasser, du måste bara veta hur mycket du kan spendera.

4. Ta reda på hur mycket yta du har för bord och stolar
Se till att du har gjort en noggrann beräkning på hur mycket plats du har för dina bord, stolar och övrig inredning. Viktigt att tänka på är hur mycket ledigt utrymme det blir när restaurangen är full av gäster och personal. Det kan lätt förstöra en fantastisk middag om dina gäster känner att de behöver flytta in sin stol varje gång någon behöver gå förbi. Eller att kyparen måste sträcka sig över bordet för att kunna servera maten. Att ha minst 45 cm mellan stolarna är ett bra riktmärke för att gästerna inte ska stöta i varandra och för att personalen ska kunna göra ett bra jobb.

5. Hämta inspiration hos dina konkurrenter
För att kunna ligga steget före är det bra att känna till sina konkurrenter. Gå som gäst till deras restaurang och skaffa dig en uppfattning om deras meny, inredning och atmosfär och vad som gör att deras gäster kommer tillbaka. Detta ska du sedan använda som inspiration för din restaurang. Det är dock viktigt att inte kopiera konkurrenten! Detta brukar bara resultera i att restaurangen blir en sämre kopia av originalet.
Det du ska göra är att komma ihåg vad du tyckte var mindre bra och se till att inte göra samma sak själv. Samt att du ska ta fasta på det som du tyckte var bra och göra det ännu bättre och på ditt eget unika sätt.

Med rätt förarbete, planering och inredning kommer du att skapa din unika och framgångsrika restaurang. Om du behöver extra inspiration eller någon att bolla dina idéer med så tveka inte att kontakta oss.

Vi på restaurangmöbler.se kan varmt rekommendera företaget AZ Design om ni söker möbler av högsta kvalité.

Ett svar på ”Restaurangmöbler – köpguide”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *