Barstol till restaurang

Barstolen – Inte bara en sittplats vid baren

barstolEn barstol är inte bara en stol att sitta på vid baren. Den är ju också en mötesplats där man träffar nya vänner eller hänger med sina gamla polare. Därför är det viktigt att välja en barstol som möter alla de krav du kan tänkas ställa på den. Hållbarhet, material och design, sittkomfort, hur lätta de är att hålla rena är alla faktorer du bör fundera igenom innan du bestämmer dig.

De flesta barstolar har en sitthöjd runt 70-80cm. Mät helst höjden på din bardisk i de fall den har en utskjutande bordsskiva, så att du får ett tillräckligt stort mellanrum mellan barstolens sits och undersidan av bordet. För att dina drinksugna gäster inte ska känna att det är för trångt om benutrymmet, bör det vara minst cirka 35-40cm mellanrum.

Nästan alla barstolar har också ett fotstöd i någon form. Provsitt stolen innan du köper den, och känn efter så att foten verkligen har ett stöd, och inte bara halkar av.

Vilken typ av barstol ska jag välja? 

Den finns hur många varianter av stolar som helst att välja mellan på marknaden. Så chansen att du ska hitta någon modell som passar in i just din restaurang är ganska stor. Du kan hitta allt från ornamenterade gjutgärnsliknande modeller till raka och slanka trästolar och barstolar som ser ut som upphöjda fåtöljer. Och allt du kan tänka dig däremellan. Här är det viktigt att du tänker efter lite. Underbar komfort med mjuka sköna sitsar och ryggstöd, eller enklare modeller, med hårdare sittplats och utan stöd för ryggen?

Det beror på hur länge du vill ha kvar kunden vid bardisken. En skön barstol inbjuder av naturliga skäl gästen att sitta kvar längre än om det hade varit en pinnstolsvariant.

Välj också en stol med åtanke på vilken miljö den ska stå i. Har du många besökare med hög genomströmning eller ett mindre antal som minglar länge? Oavsett vilket så bör du tänka på att en billigare variant avsedd för hemmabruk kanske inte klarar av de tuffare förhållandena som råder i en restaurangbar.

Beakta också om stolen är lätt att hålla ren. För en barstol är det ännu viktigare än övriga möbler i en restaurang, eftersom det ofta händer små olyckor vid bardisken. Och för personalens skull är det bra om städning av restaurangen är så enkel som möjligt.

Vill du att din bar ska smälta in i resten av restaurangen, eller ska den sticka ut?

Många ger rådet att göra allt för att matcha möblemanget i baren med det övriga i restaurangen, för att skapa en helhet och ett tema. Självklart är detta ett gott råd om du har ett speciellt tema du vill följa eller ett särskilt färgschema. Men du kan om du vill, även tänka precis tvärtom!

Du kanske har mjuka, jordfärgade och bekväma stolar vid restaurangborden, och alla färgskalor och synintryck följer detta schema – och skapar en behaglig helhetskänsla, en harmoni. Sedan vänder du blicken mot baren. Här står en kritvit bardisk med knallblåa barstolar i metall och plast. En total kontrast mot övriga möblemanget i lokalen.

De flesta kanske trots allt väljer att låta baren smälta in tillsammans med det andra i lokalen, och det är definitivt en ”säkrare” lösning. Det kräver en hel del mod att fullständigt bryta mot det andra. Och utan lite fingertoppskänsla kan det bli lite väl galet.

I sista ändan är det du som bestämmer, och ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *