sommarrestaurang

Tips för din sommarrestaurang

Somarrestaurangen – vad bör man tänka på?


De flesta längtar efter sommaren med sol, bad och varma utekvällar. Semestertid är också högsäsong för många restauranger. Sommargäster vill ha god mat och bofasta unnar sig lite extra. Är du redo för rushen?

För de flesta företag går sommar hand i hand med ny personal. Du behöver förmodligen semestervikarier och fler kunder betyder att du behöver mer personal än vid vintertid. Högsäsong är en stressig tid och det är lätt att hoppa över introduktioner och träning för nyanställda. Förutsätt inte att Kalle eller Mia redan vet hur saker funkar. All personal representerar din restaurang och det är väldigt viktigt att alla är professionella, vet vad de ska göra, förstår livsmedelshygien och så vidare. Tydliga arbetsbeskrivningar hjälper. Sätt upp steg-för-steg-instruktioner som kan fräscha upp minnet och låt nykomlingar smaka mat och dryck så de vet vad de pratar om när de möter gästerna.

Sommaren kan vara tuff och inte bara för personalen. Under högsäsong jobbar även utrustningen hårdare än andra tider på året. Det betyder att ett haveri kan vara runt knuten och det är ju det sista du vill ha. Kolla att kylar och frysar är rena både inuti och på baksidan. Beställ service innan du behöver den – du vill inte bli stående med ett haveri när alla som kan laga din frys är på semester. Passa också på att se över luftkonditioneringen och byt filter.

Mer gäster betyder mer stress och det blir lätt stökigt. Sommarvärmen kan spela spratt på matkvalitén och det är extra viktigt att råvaror lagras rätt. Håll ett extra öga på städning och soptömning. Kunderna vill se en snygg och städad restaurang med rena bord. Du vill absolut inte att någon blir sjuk för att en stressad sommarvikarie glömde sätta något i kylen. Det är otroligt svårt att arbeta bort ett rykte för dålig hygien – mycket lättare att hålla rent ifrån början.

När du vet att allt är tipp-topp och flyter bra är det en god idé att se över menyn. Maträtter perfekta för vinter passar inte alltid bra för varma sommardagar. Många vill ha lättare restaurangmat som exempelvis sallader, kalla soppor och smoothies. Både turister och lokala gäster uppskattar lokal glass och lokalt odlade bär. Om du har den bästa sommarmenyn kommer folk att prata om den och ditt goda rykte sprids.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *