Starta restaurang

Starta restaurang – vad bör man tänka på?

Många drömmer om att starta en egen restaurang, men det kan vara överväldigande också. Var ska man börja? Meny, service och ett funktionellt kök är självklara punkter på listan, men bra mat garanterar inte framgång. Lokal, läge, parkeringsmöjligheter och många andra saker spelar in. Vi har satt samman några viktiga punkter att tänka på som kan hjälpa dig på vägen.

Menyn och matens kvalitet inverkar på både kostnader och antal besökare, men läget kan vara lika viktigt. Om du serverar lunch är det en bra idé att vara nära stora arbetsplatser. Om din tilltänkta lokal är mitt i staden, nära busslinjer och andra allmänna kommunikationer, kan parkering spela mindre roll. Om du är utanför stadskärnan är parkering väldigt viktigt. Oavsett om du räknar med kommunala parkeringsplatser eller om du har din egen så är utformningen viktig. Den måste vara lättillgänglig, tillräckligt stor och lämpligt nära restaurangen för att uppmuntra kunder att komma till dig istället för att gå till en konkurrent.

Många drömmer om en restaurang på landet och lokaler på landsbygden är betydligt billigare än i innerstan, men tänk dig för innan du satsar. Kan du etablera ett tillräckligt gott rykte för att motivera folk att åka till dig? Har du något så speciellt att dina kunder kommer tillbaka regelbundet?

Det är lätt att underskatta hur mycket utrymme en restaurang behöver. Ett tomt rum ser enormt ut, men fylls snabbt upp med utrustning och bord. Var vaksam när du ser en lokal på en ritning; det kan vara svårt att uppskatta hur mycket som verkligen får plats. Även om du startar ett litet café så behöver du utrymme för köksutrustning, förvaring, kyl och frys samt ett krypin för kontorsjobb. Om du startar en större restaurang kan det vara vettigt att ha en bar där gästerna kan vänta på lediga bord.

När du hittat en lokal som verkar perfekt är det lätt att svepas med i hyresvärdens entusiasm. De vill ju hyra ut och från deras synvinkel är fortare bättre. Ha tålamod och åk förbi många gånger vid olika tidpunkter och veckodagar. Är det mycket folk i närheten under veckodagarna, men inga alls på helgerna? Går många förbi vid lunchtid, men gatan är helt död på kvällar och helger?

Det är också viktigt att titta på grannskapet som en helhet. Finns det många andra restauranger? Serverar de samma typ av mat som du vill erbjuda? Är kvarteret livligt med välbesökta butiker eller gapar skyltfönstren tomma? Det är lättare att starta en framgångsrik restaurang i ett livligt grannskap än att locka kunder till en tom gata.

Tänk på säkerheten

Det kan verka väldigt trist att tänka på säkerhet när det kliar i fingrarna att komma igång, men i det långa loppet vinner du på att kolla säkerhetsaspekter innan du skriver på ett kontrakt.

Finns det mer än en utgång? Finns det brandlarm? Sprinklers? Är elledningar och annan elektrisk utrustning moderna?

Kolla förordningar för din verksamhet. Behöver du rullstolsramp, handikappanpassade dörrar, handikappanpassade toaletter och liknande? Om nödvändig utrustning inte redan finns, gör en klar lista över vad som behövs och gå igenom allt med hyresvärden. Du vill inte hamna i en situation där du behöver göra förändringar och hyresvärden säger nej. Om du tar upp de här punkterna innan du skriver på ett kontrakt så har du en fördel i förhandlingarna.

Diskutera hyran och vad som ingår. Hur lång är hyresperioden? Hyreskontrakt för en affärslokal gäller ofta för många år. Om du skrivit på ett kontrakt för tio år kan du få betala hyra i tio år vare sig restaurangen går bra eller inte. Det finns förstås fördelar med långa kontrakt – du som restaurangägare har ett skydd i att veta att du har din lokal. Det kan däremot vara klokt att vänta med ett längre kontrakt tills du vet att läget är rätt för dig och att restaurangen bär sig.

Andra viktiga saker att kolla är om något underhåll ingår. Vem står för gräsklippning och snöröjning? Är hyrespriset för varm- eller kallhyra?

Ha tålamod och var noggrann innan du skriver på ett kontrakt. Tänk igenom alla punkter vi nämnt och skriv ner dina tankar. Du kan inkludera svaren i din affärsplan – det kan hjälpa dig även när du söker lån eller investerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *